שמעתם על “מכווה” ועל “פשתה”? אני מנחשת שלא, אלא אם כן אתם מדברים בח’ לועית ו/או אתם מקורזלים ו/או יש לכם קרובים בראש העין. אני שמעתי על זה לראשונה מדודה שלי כשראיינתי אותה לספר הזיכרונות המשפחתי שהוצאתי לאור. מכווה ופשתה הן שתי שיטות ריפוי מסורתיות שהיו נפוצות בתימן ובקרב העולים ממנה.
פולקלור או סגולה מועילה?
תרופות סבתא ושיטות ריפוי מסורתיות הן נושא מאוד מעניין לחקור ולכתוב עליו כשמתעדים את הזיכרונות וההיסטוריה המשפחתית (נושאים רבים אחרים מפורטים ב“מדריך לכתיבת זיכרונות ולתיעוד משפחתי”). אני לא מומחית בנושא, אבל אני מניחה שלרבות מהן יש הצלחות ועוגן גם ברפואה המודרנית. ממש חבל שהפרקטיקות הללו, אם אכן נעשה בהן שימוש במשפחותיכם בעבר, תאבדנה. אולי מעבר להיבט הפולקלורי תמצאו גם סגולה מועילה?
נסו להיזכר מה סבתא היתה ממליצה לכם כשהייתם ילדים ולא הרגשתם טוב או נפצעתם. צמחי מרפא? קמיעות? לחיצות? לחישות? טיפולים שונים ומשונים? האם גם הורייכם המליצו על זה? האם השתנה בטיפ הזה משהו במעבר בין הדורות? האם השיטה או התרופה התקבלה לשימוש ברפואה היום? כיצד? מה העיקרון העמוד מאחוריה וכמובן האם מישהו מבני המשפחה אכן החלים בעזרתה?
לא זוכרים? לכו לבדוק!
אם אינכם זוכרים או מכירים שיטות ריפוי מסורתיות שעברו במשפחה כדי לפנות ולראיין את המבוגרים במשפחה. בדקו האם שמעו/חוו/ביצעו שיטות טיפולים מיוחדים שמקורם במסורת ובמקום ממנו עלו. קפה למניעת דימום? יוגורט לכוויות? מריחת חרדל נגד שיעול? אבוקדו לפריחות? תה לדלקת עיניים? כרוב נגד בצקות? ועוד ועוד.
ולעניין המכווה והפשתה
מתברר ששני הוריי (ילידי ישראל שהוריהם עלו מתימן בשנות העשרים והשלושים) חוו על בשרם, תרתי משמע, את שיטות הריפוי הללו שטיפלו בחרדות ובסיוטים. בראשונה עושים שימוש בחוט ברזל מלובן כדי להצמיד לנקודה מסוימת בגוף החולה ובאחרת מעירים את החולה מוקדם בבוקר, שורטים את גופו ושופכים עליו מים. מטרת שני הטיפולים הללו לרפאו מחרדות ופחדים והם מבוססים על הרעיון ש”דומה בדומה יירפא”.
באחד מהראיונות שערכתי בעבר עם גברת ילידת פולין, שכתבתי את זיכרונותיה, היא סיפרה לי כיצד היה נהוג להוריד חום לתינוק בשטייטעל ממנו הגיעה המשפחה. מניחים את התינוק הקודח על סדין, שוברים לתוך הסדין כעשרים ביצים וכשאלה מתבשלות לאט לאט, צונח גם חומו של התינוק. גם זו שיטה.
מה דעתכם? מכירים שיטות ותרופות כאלו? התחילו לכתוב גם עליהן!