האם גם אתם, אחת לזמן מה, מבינים פתאום שאתם לא משקיעים בהורים שלכם? כולנו עסוקים בלימודים או בטיפול ילדים או בעמידה במשימות בעבודה או בהכל יחד ואכן לא נותר לנו הרבה זמן לדברים אחרים. אפילו אם זה משפחה. עם זאת, כדאי מאוד לעצור ולתת להורים שלנו את תשומת הלב וההוקרה המגיעים להם.
הדרך הכי טובה שאני מכירה היא פשוט לבלות איתם זמן. אני לא מדברת על שעתיים בבית קפה. זה באמת בילוי נחמד מאוד, לכל הצדדים, אבל אני לא בטוחה שזה ממלא את המטרה: להבהיר להם עד כמה הם חשובים לנו ולהודות להם על המאמץ שהשקיעו בנו.
שיחות על העבר
אני מציעה לפתוח איתם בשיחות על העבר שלהם ושל המשפחה. שיחות כאלה מאפשרות להם, קודם כל, להיות במרכז תשומת הלב. הן מעודדות קרבה ומעוררות עניין. לבסוף, השיחות הללו, בהן הם מעלים זיכרונות, נעימים או קשים, הן שיחות מלמדות מאין כמוהן ובעיקר מרגשות לשני הצדדים.
אם אתם בשלב הזה מגלגלים עיניים כי “למי יש זמן לזה” אני רוצה לומר: זה לא חייב לארוך שעות ארוכות. עשו ניסיון אחד: פנו לכך שעתיים, הגיעו לבקר אותם והתחילו לשאול שאלות (אל תתפתו לספר על עצמכם, אפילו אם הם שואלים). אני בטוחה שתגלו שאתם רוצים לשמוע עוד ואז תפנו לזה עוד זמן.
המלצה חמה נוספת היא לתעד את השיחות הללו. הקליטו אותם באודיו או בוידאו לטובת הילדים שלכם ולטובת ההורים ושאר בני המשפחה. בהמשך כדאי גם לכתוב זאת, אם בצורת הקלדה שהיא תמלול או כטקסט ערוך. לטקסט כתוב, אפילו אם הוא קצר או לא ערוך, יש חשיבות רבה בשמירה על המידע האותנטי עבור בני הדור הבא (לרוב, קל יותר לקרוא טקסט מלצפות בוידאו של שעתיים).
מהניסיון שלי, הגברים והנשים שראיינתי חוו תחושות חיוביות ומעצימות משיחות כאלו. זו היתה עבורם, לפעמים בפעם הראשונה, הזדמנות לספק את “הצד שלהם” בנוגע לנושאים שונים ואף “לעשות סדר” עבור עצמם. אין דרך טובה מכך כדי להראות להורינו כמה אנו מעריכים אותם ואת כל מה שעשו עבורנו. שיחות כאלה, ללא ספק, גם מבהירות להם כמה המשפחה והקשר אליה חשוב לנו. איזה הורה לא יתרגש מזה?
ועכשיו לפסים מעשיים
אפשר להחליט מראש על נושא או נושאים לשיחה. נסו לחשוב על התחומים או האירועים שההורים ירצו לספר עליהם. גם אם מדובר בנושאים שהם לעיתים מזכירים, כעת תהיה להם אפשרות להרחיב ולהעמיק ללא לחץ של זמן ולאחר שהתבקשו באופן מיוחד. אפשרות אחרת היא לעיין יחד באלבומים ומסמכים ישנים, מה שיבטיח באופן טבעי נושאים מעניינים לשיחה.
מרגישים שקיבלתם קצת השראה? אין זמן טוב יותר מאשר עכשיו: מוזמנים לעיין בפוסטים הבאים בהם נתתי טיפים מיוחדים: איך לראיין את אמא/אבא על חייהם – חלק א וחלק ב
מחפשים נושאים לשיחה או מרגישים שהוריכם יכולים ומעוניינים לתעד את זיכרונותיהם בעצמם? הזמינו עבורם את הספר החדש שלי “המדריך לכתיבת זיכרונות ולתיעוד משפחתי” (155 עמודים, כריכה קשה) או בגירסתו הדיגיטלית כאן. מדובר בספר הראשון בעברית שמלווה, צעד אחר צעד, את מי שרוצה לכתוב את זיכרונותיו בהיקף ובקצב שמתאימים לו, וגם אם אינו כותב מנוסה. בהצלחה!