בוער לכם לכתוב את זיכרונותיכם? מישהו עשה לכם חשק או ביקש? אתם בתהליך הכתיבה כבר זמן ארוך? במהלך יוני אני מוציאה לאור, סוף-סוף, את “המדריך לכתיבת זיכרונות ולתיעוד משפחתי” ושם אני מפרטת ומדגימה כיצד בדיוק לעשות זאת (הייתי בטח צריכה לכתוב “חושפת את כל הסודות”, “נותנת את כל הידע שלי” והצהרות שיווקיות דומות שפחות מדברות אליי).
אז איך מתחילים?
הנה פירוט מסודר לגבי מספר שלבים חשובים שיש לבצע כדי לקבל מסמך מקיף ומעניין המתעד את הזיכרונות שלכם ואת שורשי המשפחה. בפוסט נפרד אפרט לגבי הפעולות שכדאי לבצע על מנת להפוך את המסמך ליותר קריא ומושך.
- לוקחים אחריות והחלטה לכתוב ולתעד גם אם אתם לא בטוחים שאתם זוכרים הרבה או שאתם לא בטוחים שיש לכם דברים חשובים לספר עליהם, גם אם אתם לא בטוחים שהחיים שלכם מעניינים באופן מיוחד וגם אם אתם לא בטוחים שאתם יודעים לכתוב היטב. לכל האתגרים הללו אני מציעה פתרונות במדריך. בינתיים אשאיר אתכם עם זה: בכתיבת זיכרונות חשיבות התוכן, הסיפור האישי, נקודת המבט של המחבר ומסקנותיו עולה בהרבה על חשיבותם של הצורה והסגנון!
- התחילו לכתוב תוך שמירה על העקרונות הבאים: כתבו בגוף ראשון, בסדר כרונולוגי (פירוט בהמשך), שבצו אנקדוטות, תארו עובדות, רגשות ומחשבות, נסו לשמור על הסגנונות הייחודיים של כל דמות עליה אתם מספרים באמצעות שימוש בשפה שלה ובתיאור התנהגות אותנטית האופיינית לה.
- כתבו על ההיסטוריה המשפחתית הידועה לכם ועל החיים שלכם לפי פרקים כרונולוגיים, דומים או זהים לאלו: שורשים; ילדות; נעורים; השרות הצבאי; שנות העשרים; זוגיות והקמת משפחה; התפתחות מקצועית; תחביבים, כישרונות וחברים. לבסוף נסו לכתוב פרק שמסכם את התובנות הכי חשובות שאספתם במסע החיים ואת המסרים שחשוב לכם להעביר הלאה.
- נסו לחשוב על הדרמות והאירועים המקומיים והבינלאומיים שאתם או משפחתכם חוויתם וכתבו מה הייתה העמדה שלכם בנוגע אליהם, כיצד הם השפיעו עליכם, ואולי אתם השפעתם עליהם?
- היעזרו בקרובים או בחברי משפחה מבוגרים, עודדו שיחות בין בני המשפחה ופשפשו במכתבים ובאלבומי תמונות. כל אלו יעוררו זיכרונות וסיפורים שכדאי לחלוק בהם.
המדריך הראשון לכתיבת זיכרונות בעברית
לאנשים רבים, ובוודאי לאלו שלא נוהגים לכתוב כתחביב, קשה להתחיל לתעד בכתב את זיכרונותיהם. לשם כך, בין היתר, צירפתי במדריך החדש דוגמאות מחמישה ספרי זיכרונות שכתבתי והוצאתי לאור. אני מקווה שהן יהוו השראה ויספקו הבהרות להמלצות ולרעיונות השונים המופיעים בספר.
“המדריך לכתיבת זיכרונות ולתיעוד משפחתי” הוא המדריך הראשון שיוצא לאור בתחום זה בעברית. המדריך כתוב בגובה העיניים, מותאם לישראלים ונותן מסגרת מסודרת ומפורטת לגבי איך כותבים, על מה, על מה לא לכתוב ומה עושים אחרי הכתיבה (עריכה, הוספת אלמנטים ויזואליים, הגהה, העברה לקוראים ביקורתיים, כתיבת הקדשה, בחירת שם הספר ועוד).
חשוב: אינם חייבים לכתוב בהיקף של ספר! כל אסופת זיכרונות כתובה המפרטת אירועים ודמויות משמעותיים תתרום לכותב ולקרוביו, והיא עדיפה על סיפורים שעוברים בעל פה ובהדרגה מתדלדלים בפרטים.
*** עדכון: המדריך יצא לאור ביולי 2018 וניתן לרכוש אותו רק באמצעות האתר שלי. לפרטים על המדריך ולרכישה לחצו כאן.