עוד לא נתקלתי באדם שחושב שכתיבת זיכרונות זו משימה קלה. או קצרה. עם זאת היא לא חייבת להיות משימה ארוכה, מורכבת, קשה ומעייפת. אם בא לכם לכתוב את הזיכרונות שלכם, השתכנעתם שמדובר במשהו חשוב, או שביקשו זאת מכם ואתם שוקלים – הגעתם למקום הנכון. כתיבת זיכרונות במהירות ובקיצור אפשרית בהחלט. כתיבה כזו עדיין יכולה להיות משמעותית, מרתקת ומרגשת!
עדיף לכתוב קצת מלשכוח הרבה
המוטו שלי בנושא כתיבת זיכרונות ותיעוד משפחתי הוא שאפילו רק כמה דפים כתובים עדיפים על סיפורים שעוברים בעל פה, מתדלדלים יותר ויותר בפרטים עד שנשכחים. הנה כמה רעיונות המתאימים למי שרוצה לכתוב על חייו וההיסטוריה המשפחתית שלו מבלי להיכנס להרפתקה שעלולה במקרה הרע להיות מתישה, מתסכלת ובלתי נגמרת.
איך לכתוב זיכרונות במהירות ובקיצור
- אפשר לבחור תקופה, אדם או אירוע מחולל ולכתוב רק עליהם. בלי מחויבות. אם זה ימצא חן בעיניכם – המשיכו הלאה ובחרו בתקופה, באדם או באירוע הבא. כל תיעוד שכזה יוסיף לכם ולקוראים כי הוא יחשוף אתכם ויעודד שיתוף וקרבה, ולכן יהיה משמעותי. בנוסף, כיוון שקל יותר לקבל פידבק על טקסט קצר תזכו לתגובות די מהר, מה שעשוי לעורר שיחות על הנושא שנבחר ולגרות את התיאבון לשמוע עוד ולכתוב עוד.
- אפשר להכין מראש רשימה עם מספר נושאים, אחר כך לצמצם אותם ולבחור בארבעה או חמישה – ורק עליהם לכתוב. זה יוריד את הלחץ ועשוי בהחלט להיות מספיק מגוון ומעניין ולהאיר צדדים שונים אצלכם.
- אפשר להתחיל בעיון ומיון של תמונות או מסמכים ישנים, לבחור את המעניינים והמרגשים לדעתכם ופשוט להתחיל לספר עליהם. בכתיבה.
- אפשר לשאול את בני המשפחה והחברים הקרובים מה הכי מעניין אותם לדעת עליכם או על ההיסטוריה המשפחתית ולהתחיל עם התשובות שלהם (ואולי הם כבר פנו אליכם?).
ספר זיכרונות טוב לא חייב להיות ארוך
ספר זיכרונות טוב לא נמדד בעובי שלו אלא בחיבור שהוא יוצר בין הכותב לבין עצמו ובין הכותב לקוראיו. בהנחה שמעניין אתכם לכתוב את זיכרונותיכם עבור בני המשפחה והחברים הקרובים לכם – כדאי שהזיכרונות שלכם יתועדו בצורה אותנטית, פשוטה וכנה. אם חשוב לכם לעשות זאת ואתם חוששים שלא תעמדו במשימה המורכבת והארוכה – בחרו לכם את אחת מנקודות ההתחלה שהצעתי למעלה ופשוט התחילו לכתוב. זה יתגמל אתכם בדרכים שונות, עוד במהלך הכתיבה ובוודאי שאחריה.