בשנים שבהם העבודה שלי היתה כתיבת זיכרונות משכתי המון תשומת לב בכל שיחת היכרות. כמעט כל האנשים ששמעו במה אני עוסקת התלהבו מאוד, התחילו לשאול שאלות ולא פעם נתקעו עם מבט מהורהר כי בדיוק צצה להם המחשבה שאבא/אמא/סבא/סבתא או אדם אחר שהם מכירים – פשוט חייב להעלות על הכתב את זיכרונותיו (אם אתם רוצים לעזור למישהו אחר לכתוב את זיכרונותיו – התחילו פה).
בפועל – למרות שרבים מבינים מיד את החשיבות והתרומה של כתיבת זיכרונות (קודם כל לכותב עצמו אבל כמובן גם לבני המשפחה, החברים והקהילה) רק מעטים מתיישבים ועושים זאת.
אז למה קשה לכם לכתוב את זיכרונותיכם?
האם אתם מזדהים עם אחת התשובות למטה? אם כן – המשיכו לקרוא. אולי אם תעצרו לחשוב על זה תגלו שאפשר בהחלט להתמודד עם האתגר:
- אני לא מעניין מספיק. ואני אומרת: את המשפחה שלך אתה והשורשים שלך בטוח מעניינים! הם אוהבים אותך וקשורים אליך כך שהסיפורים והחוויות שלך רלוונטיים להם מאוד ובוודאי ירגשו אותם. אל תדאג יותר מדי! הזיכרונות שלך לא חייבים להיות מרתקים עבור זרים. אם כי, מהניסיון שלי, לא מן הנמנע שחלקים ניכרים בהם ודאי יהיו כאלו.
- זה קשה/ארוך/מסובך מדי. זה לא חייב להיות ככה. אוסף הזיכרונות שלך הם לא חייך ולא כותבים על הכל! אפשר להכין רשימת אירועים ואנשים שהיו עבורך משמעותיים ולהתמקד רק בהם. תוכל להתקדם רק אם תעבוד מסודר ובלי הרבה ציפיות ובעיקר תבין שאפילו תיעוד בהיקף של כמה דפים תורם הרבה יותר מסיפורים שבעל-פה שלאט לאט פרטיהם מתדלדלים ומשתבשים.
- אני לא זוכר הרבה. זה בסדר. המעט שתזכור על עברך ומשפחתך הוא יותר ממה שילדיך יודעים/זוכרים ובוודאי הרבה יותר ממה שנכדייך, אם יש לך, ידעו אי פעם על שורשיהם. בנוסף, עם הכתיבה וההרהורים צצים ועולים הרבה מאוד זיכרונות, סיפורים ופרטים.
- אני לא יודע לכתוב. לא צריך כשרון וגם לא השראה. כדי לכתוב את זיכרונותייך אתה צריך רצון כן וסבלנות. בספר זיכרונות חשיבות התוכן, נקודת המבט של המחבר וסיפורו האישי – עולה בהרבה על חשיבותם של צורת הכתיבה והסגנון.
בפוסטים הבאים אוסיף עוד ועוד פרטים על התהליך ואתאר את השלבים שכדאי לכם לעבור כדי לאסוף ולשתף את זיכרונותיכם ולתעד את שורשי המשפחה בדרך שתהיה אותנטית, מעניינת ומהנה עבורכם ועבור הדורות הבאים.
אם התחלתם את התהליך ונתקלתם בקשיים – אתם מוזמנים להיזכר בסיבה שבזכותה התחלתם ובהשפעות החיוביות של ספר כזה עליכם ועל קוראיו.
אם אתם רוצים להתחיל ומחפשים מידע מקיף, נגיש ובעיקר מסודר – כתבו לי ותזכו ב”מדריך לכתיבת זיכרונות ולתיעוד משפחתי” בהנחה למקדימים: naama@motzahaninim.com